Thursday, 13 June 2013

PrOaCtIvE wHa T T :)


Salam,

Dengan nama allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani

Keje gile...keje gile...tiba2 terasa nak ketuk keybord bila bukak fb tgk gambar budak2 klas proactive..
ada jugak benda yg aku dapat walaupun cuma attend 5 week short course traning...
macam2 perangai ada...benda2 kecik macam nie yang buat aku terpikir bertapa complexnye hidup...
rase macam baru kuar gua....lg serabut lagi menarik crita ye...so sape yg hidup ye x serabut sbnarnye xmenarik pun nk wat crite...haha...
 PROACTIVE CREW
WISH ALL THE BEST TO PROACTIVE

#tillthenextentri#

Wednesday, 1 August 2012

RAMADHAN ya RAMADHAN


Jangan di cari gadis secantik Balqis andai diri tak sehebat Sulaiman,
Jangan di tunggu lelaki seteguh Ibrahim andai diri tak sekuat Hajar,
Jangan di minta teman setampan Yusuf andai kasih tak setulus Zulaikha,
Jangan di damba teman sehebat Khadijah andai diri tak sesempurna Rasulullah s.a.w

#tillthenextentri#

Wednesday, 23 May 2012

GILERR punye KEPALE :(


Waaaaa….boleh gile seyhhh...ade keje merungut xde kije merungut…tula manusia…
Hohoakudahdapatideanakngarottapedalamblogniehahaamacamboleikutxterbaekkkankalosemuaaorangbacabukuorsuratkabarstylemacamniehahafirsttimeakutgkorgtulismacamniemasaakublajarktuduluterbaekkkmasetuakupunsusahnakbacapedietulisjadahpetulissemuasambungakurasakalotulismacamniebarulareadertubtol2pahamisitersuratnisitersiratnyekalonoveltubolehmenyentuhperasaanlakatakanhohoyedokyekorgyangbaceniemestikenemangkajibtol2apeyangakutuliskannakplakkalobendayangakutulistushortformorrojaknganenglishmemanglacenakangjadinyewatpanashatijeknebacesatu2hohosempenabulanrejabnietemannakbayyakansketlasantapanrohanihoho

Sabda Rasulullah saw :"Pada malam Mi'raj, saya melihat sebuah sungai
yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari air batu dan lebih harum
dari minyak wangi, lalu saya bertanya pada Jibril as "Wahai Jibril untuk
siapakah sungai ini?"


Maka berkata Jibrilb as "Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rejab ini."


Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita :"Ketika kami berjalan bersama-sama
Rasulullah saw ke sebuah kubur, lalu Rasulullah saw berhenti dan beliau
menangis dengan amat sedih, kemudian beliau berdoa kepada ALLAH swt. Lalu
saya bertanya kepada beliau "Ya Rasulullah, mengapakah engkau menangis?"
Lalu beliau bersabda "Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam
kuburnya dan saya berdoa kepada ALLAH swt, lalu ALLAH swt meringankan atas
mereka."

Sabda beliau lagi "Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu
berpuasa satu hari dan beribadah satu malam saja di bulan Rejab nescaya
mereka tidak akan disiksa di dalam kubur." Tsauban bertanya "Ya Rasulullah,
apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rejab
sudah dapat mengelakkan dari seksa kubur?"

Sabda beliau "Wahai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus saya sebagai
nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan
mengerjakan so lat malam sekali dalam bulan Rejab dengan niat karena ALLAH
swt, kecuali ALLAH swt mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan
mengerjakan so lat malam satu tahun."

p:s Rebutlah 5 perkara sblm dtg 5 perkara , Insya Allah.
#tilldenextentri#
Salam….

Tuesday, 22 May 2012

MoNTH oF ReJaB :)


As salam,

Tik tok tik tok…aleh-aleh dh bulan rejab…waaa lagi dua bulan je nk puasa….so sempena kedatangan rejab nie aku nk ngarottt sket la…bkan pe allah dh campak idea sket tu tulis kt blog aku nie…mcm yg semua dh tau bulan rejab nie bulan allah…so elok la kte bykkan amalan utk  bekalan di akhirat…bkan pe rasul junjungan kte pn puasa penuh start bulan rejab,sya’ban sampai ramadhan…so pe slhnye kte sbg umat nie follow x byk dpt satu hari pn ok…(azam2)…hoho…so aku nk kongsi la sket info yang aku jumpe kt tenet…kesahihan terpakse la korg kaji sendiri…haha…

Diriwayatkan bahwa Rasulullah saw telah bersabda, "Ketahuilah bahwa bln
Rejab itu adalah bulan ALLAH swt, maka:"

1. Barang siapa yang berpuasa 1 hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka
pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH swt

2. Dan barang siapa berpuasa pada tanggal 27 Rejab /Isra Mi'raj (Ahad, 17
June 2012) akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa

3. Barang siapa yang berpuasa 2 hari di bulan Rejab akan mendapat kemuliaan
di sisi ALLAH swt

4. Barang siapa yang berpuasa 3 hari yaitu pada tanggal 1, 2, dan 3 Rejab
(22,23,24 May 2012) maka ALLAH swt akan memberikan pahala seperti 900 tahun
berpuasa dan menyelamatkannya dari bahaya dunia dan seksa akhirat

5. Barang siapa berpuasa 5 hari dalam bulan ini, insyaallah permintaannya
akan dimakbulkan Allah swt..InsyaAllah

6. Barang siapa berpuasa 7 hari dalam bulan ini, maka ditutupkan 7 pintu
neraka Jahanam dan barang siapa berpuasa delapan hari maka akan dibukakan 8
pintu syurga

7. Barang siapa berpuasa 15 hari dalam bulan ini, maka ALLAH swt akan
mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua
kejahatannya dengan kebaikan, dan barang siapa yang menambah (hari-hari
puasa) maka ALLAH swt akan menambahkan pahalanya."

Till de next entri
Selamat beramal

Tuesday, 1 May 2012

sepak BOLA asia

PASUKAN KUDA BELANG...HOHO...

nie la team yg kalah lambung duit syiling dowh....haha
ade ke ptut nk tau sape mng maen bula pkai lambung duit syiling...xleh terima aku...haha
dh kalah tu terima jela...ye dok
adusss...sengal2 badan x abes lg nie...naek kije je semua tny nape kulit terbakar...nie semua demi pasukan kuda belang...gua sangup beb kulit terbakar...haha...papepn pasukan kuda belang cube lg taun depan ea....till d next entri

Salam.........

Thursday, 5 April 2012

DemmMaMMM :(

Salam,

Ape kes ape kes….arghhh…cmne aku nk taep kalo mata aku bepinor-pinor ha…sangap gle lpas makan ubat semalam…ngatuk mate la…arghhhhhhhhh….gelap2…tbe2 gelap…pe yg berlaku….mata aku dh xleh nl bkak nie….berat gile…sape yang tutup mata aku nie…damn dimn dumn tol…dh la tu pe yg aku ngarott…siap mata pnnye kecik sampai tulisan yg aku taep pn aku dh xleh bace…pas dh siap nie la aku cek spelling blk…cenakang ape brader2 wat dduk kt bwh…bru aku prasan yang diorg semua bz cari kije walaupn xbyk kije….hoho…maklumla bos2 tgh  meeting kt atas…bdak2 opis plak bleh chat kt skype beramai2...cite psl nk g hospital ngan cr keje baru? Cmne andaian aku…btol x acik2…hoho….ngantukkkkk….sode no mai….sape tau maksud ye…try la google….dapat ke idok….haha…dance of the sleeve….tgh haruk tgk anime bleach nie….best juga la manga2 dari jepun nie…byk memberi pengajaran org kata…sesuai utk remaja tapi berat tuk kanak2…wat rosak budak2 je kalo tgk anime jepun nie…tapi kalo dh besar sket tuk yg dh bleh pikir…sesuai….arghhhhh….cukup la dh xde bende nk ngarottt…till the next entri…………

Salam….

Wednesday, 28 March 2012

ga WAT?????


SALAM,

Serabuttttt....pe yang korang buat tyme2 mcm nie…tentunya ular2 baca blog org kn…tau dah…hoho…hari nie aku rasa nak cite pasal Zaman gawat la….gawat sana sini ha dalam idup aku skrang….maklumla dah ujung2 bulan…haha…malam pn dah start makan megi…pe kes dh keje pn mkn megi…alasan munasabah yg aku boleh bg sbb aku yang malas nak masak n kemas balik lepas tu…baru tau la macam mana penatnya jd org suri rumah nie kalo nak bagi makan laki n anak2…so bagi sape2 yang ada isteri or ibu wajib appreciate diorg seadanya…ingattttt…ble dh jatuh hukum wajib kalo xbuat bedosa…hakh3….berbalik cite Zaman gawat….ape kes dh melarat sampai ke kilang aku nie….arghhhhh….mula2 dh start cut ot….pastu dngar rumors nk cut man power plak…arghhhhhh….tyme2 nie la wayang tinggi production memainkn peranan penting….wayang sape paling best menjamin survival idup kt kilang….hakh3….selain tu ayat2 kipas bos kene up to date n power….kalo tak kompem jd mangsa cut man power….ape kesssss….hakh3…xksah la…janji gaji masuk even though next2 month blom tentu lg…..hoho…xpe la….cut pn cut la….nk watcmne kalo dh naseb badan(tp dh start tu buka jobstreet)….tapi kalo xdapat pampasan mmng bole menimbulkn kemarahan…hoho…nk pampasan aje….hope kilang aku nie Berjaya la menempuh zaman2 gawat nie…..cayok2….tu la cite Zaman gawat aku tyme nie….korunk ada ke gawat2 nie?....ape celop kalo xde….x mencabar langsung idup…hoho…lagi satu…yang pasti…..allah menguji setakat yang kite mampu….igt tu der stakat yang kite mampu je….so sape2 rasa berat dgn ujian allah tu diharapkan bersabor la….sbb allah tu MAHA PENYAYANG….allah sayang akan hamba2nya…sbb tu ujian allah hanya stakat yg kte mampu…kalo kte rasa tak tahan….igt allah MAHA MENGETAHUI….allah tau stakat mana kemampuan kite….so nasihat nie utk diri sndiri dan korunk2….saBORRRRRRRR….

SALAM…